Ζαγορά  η … εύανδρος       Του   Νίκου Αντωνάκη

 
 

 

 

 Η Ζαγορά από τα μέσα του 18ου αιώνα, ευτύχισε να γίνει πατρίδα σημαντικών προσώπων. Είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός πως ένας τόσο μικρός τόπος άνθισε για δύο αιώνες περίπου όχι μόνον οικονομικά, αλλά και πνευματικά και ενέπνευσε τα τέκνα της σε τόση αγάπη και μεγαλοσύνη για τον τόπο τους.

 

ΔΗΜ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1897. Τακτικός καθηγητής Γυναικολογίας. Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου ‘’Ευαγγελισμός ’’, Διευθυντής της Γ’ Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου. Προσωπικότητα με πλούσια συγγραφική και κοινωνική δράση. Δώρισε αξιόλογα ποσά στην κοινότητα Ζαγοράς. Πέθανε σε ηλικία 109 ετών το 1999.

 

 

ΑΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Γεννήθηκε το 1888. Αδελφός του Πέτρου Μάγνη. Σπούδασε στο Βόλο και στη Σμύρνη και μετά εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο Βάμβακος. Η κοινωνική, εθνική και φιλανθρωπική του δράση ήταν σημαντική. Μεγάλη ήταν, όμως και η προσφορά του στα Νεοελληνικά Γράμματα. Συντάκτης σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, δημοσίευσε διηγήματα με το ψευδώνυμο ‘’Πήλιο Ζαγοράς’’ και ιστορικές μελέτες με το οικογενειακό του όνομα. Πέθανε το 1971.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ

(1891 – 1961)

Ιστορικός Πολιτικός και κοινωνιολόγος. Φοίτησε στα Λύκεια του Βόλου και της Σμύρνης με δασκάλους τον Δημήτριο Γληνό και τον Αλέξανδρο Δελμούζο. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Από τους ιδρυτές της ‘’Φοιτητικής Συντροφιάς’’ και του Σοσιαλεργατικού Κόμματος (ΚΚΕΟ, που διετέλεσε γραμματέας του (1920 – 34) και διευθυντής του ‘’Ριζοσπάστη’’. Αργότερα διαφώνησε και διαγράφηκε, πολυγραφότατος, υπήρξε βαθύς μελετητής της Ελληνικής Ιστορίας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣ

Γεννήθηκε το 1880. Τελείωσε το Δημοτικό και Ελληνικό Σχολείο. Τις Γυμνασιακές του Σπουδές τις ξεκίνησε στο Βόλο και τις τελείωσε στη Σύρο. Φοίτησε στη Νομική Αθηνών και στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή Ρουσοπούλου. Το 1903 εγκαθίσταται στην Αίγυπτο, όπου προσλαμβάνεται ως υπάλληλος σε μεγάλο εμπορικό γραφείο. Το 1913 παίρνει μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Πέθανε το 1953. Ένας από τους καλύτερους ποιητές, ανάμεσα σ’ αυτούς που έζησαν στην Αλεξάνδρεια. Συνεργάστηκε με πολλά Αιγυπτιακά περιοδικά. Τι 1957, με πρωτοβουλία του αδερφού του, όλο το έργο του εκδόθηκε σε δύο τόμους με εισαγωγή και επιμέλεια του Β. Σκουβαρά.

 

Ν. ΓΟΥΝΑΡΗΣ

Γεννήθηκε το 1916 στη Ζαγορά. Η μητέρα του ήταν Ζαγοριανή. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη γενέτειρα. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου τραγουδούσε από γειτονία σε γειτονιά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για πολλούς, η μεγαλύτερη φωνή του ελαφρού τραγουδιού. Πέθανε το 1965

 

 

ΘΕΟΔ. ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στις 20/1/1922. Δάσκαλος του στη μουσική ήταν ο περίφημος Ζαγοριανός μουσικός Γιάννης Βισβίκης. Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του θητείας το πέρασε εκτοπισμένος στη Μακρόνησο. Από το 1952 και μετά, διαγράφει μια μεγάλη πορεία στο λαϊκό τραγούδι. Τα τραγούδια του, όλα σχεδόν επιτυχίες, τα τραγούδησαν οι μεγαλύτεροι λαϊκοί τραγουδιστές. Με τη δισκογραφία ασχολείται ακόμη και σήμερα.

 

ΙΩΝ. ΠΡΙΓΚΟΣ

Γεννήθηκε το 1725. Δεκαπέντε μόλις χρονών φεύγει για την Αλεξάνδρεια, όπου δουλεύει με γνωστούς εμπόρους κι από εκεί για τη Βενετία, όπου παράλληλα με τις εμπορικές του δραστηριότητες, μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει την Ιταλική, γνωρίζοντας έτσι την πνευματική κίνηση της περιοχής. Μετά από μια σύντομη στάση στη Σμύρνη, εγκαθίσταται μόνιμα στο Άμστερνταμ. Απ’ την πόλη αυτή συγκεντρώνει ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, που τα περισσότερα ήταν σπάνια κι από μεγάλους εκδοτικούς οίκους και τα στέλνει στη Σχολή της Ζαγοράς. Το 1776 επιστρέφει στη Ζαγορά και μέχρι το τέλος της ζωής του (1789) έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για εκπαιδευτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

 

ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΡΗΤΣΚΗ

Mωϋσής και Νικόλαος. Γεννήθηκαν στο Πουρί στις αρχές του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Νωρίς εγκαταστάθηκαν στη Ζαγορά. Αποφοίτησαν από το ‘’Ελληνομουσείο’’ και έφυγαν για τη Ρωσία. Εκεί ο Μωϋσής έγινε μεγάλος γαιοκτήμονας έχοντας στην κατοχή του ένα ολόκληρο χωριό. Με τη διαθήκη του άφησε 3.000 ρούβλια να μοιράζονται κάθε χρόνο στη Ζαγορά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Νικόλαος Κρήτσκης έγινε Αντιναύαρχος του Ρωσικού στόλου. Κληροδότησε στην πατρίδα του τη Ζαγορά 100.000 ρούβλια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

 

ΚΩΝ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ

Γεννήθηκε το 1888. Σε μικρή ηλικία φεύγει για την Αίγυπτο. Διακρίθηκε στο διήγημα και το μυθιστόρημα πάνω σε θέματα καθαρά αιγυπτιακά. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της κοινότητας Ασιούτ και προξενικός αντιπρόεδρος στην ίδια πόλη. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους.

 

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Γεννήθηκε το 1905 στη Σμύρνη από Ζαγοριανούς γονείς. Σπούδασε μουσική στη Γερμανία και κατόπιν εγκαταστάθηκε οικογενειακός στην Αθήνα. Έγραψε οπερέτες, μουσικές ηθογραφίες, επιθεωρήσεις, καθώς και μουσική για θεατρικά και κινηματογραφικά έργα. Πολλά ελαφρά τραγούδια του έγιναν διεθνείς επιτυχίες. Πέθανε το 1984.

 

 

ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΟΛΤΟΣ

(1855 – 1920)

Ζαγοριανός έμπορος στην Αίγυπτο. Άφησε πεθαίνοντας τη μεγάλη του περιουσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να συντηρείται με τους τόκους ένας υπότροφος σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και να οριστεί και βραβείο από 150.000 χρυσά φράγκα για τον Έλληνα ή Ευρωπαίο επιστήμονα, που θα ανακαλύψει το φάρμακο της θεραπείας του καρκίνο ή της φυματίωσης. Άλλες δωρεές του αφορούν την κοινότητα Ζαγοράς, τις παροικίες και τους συλλόγους του Αγυπτιώτη Ελληνισμού. Βοήθησε φτωχές οικογένειες της Ζαγοράς και το νοσοκομείο Βόλου.

 

 

 

ΑΛΕΞ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1834. Διετέλεσε κοτζαμπάσης επί Τουρκοκρατίας. Μετά την προσάρτηση εξελέγη Δήμαρχος Ζαγοράς. Επί Δημαρχίας του έγιναν πολλά κοινωφελή έργα.

 

 

ΑΡΙΣΤΑΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Εγκαταστάθηκε στη Ζαγορά, μετά ολιγόμηνη παραμονή στο Βόλο. Όπου εξάσκησε μέχρι το τέλος της ζωής του το επάγγελμα του γιατρού. Εξελέγη πρόεδρος της κοινότητος στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

 

 

ΙΩΑΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1834. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Κοτζαμπάσης επί Τουρκοκρατίας και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας εξελέγη Δήμαρχος για δύο συνεχείς τετραετίες. Κατόπιν εξελέγη βουλευτής της επαρχίας Βόλου. Πέθανε το 1911.

 

 

ΚΩΝ. ΓΚΛΑΒΑΝΗΣ

(1854 – 1930)

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές πήγε στη Σμύρνη και στην Οδησσό, όπου επιδόθηκε σε εμπορικές επιχειρήσεις. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου ίδρυσε αλευροβιομηχανία και κατόπιν βιομηχανική Εταιρεία Γεωργικών Μηχανημάτων και Εργαλείων με την επωνυμία ‘’Γκλαβάνης και Καζάζης’’ που έγινε πανελλήνια γνωστή. Αναμίχθηκε στην πολιτική και εκλέχθηκε δύο συνεχείς περιόδους Δήμαρχος Παγασών.

 

 

ΝΙΚ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ (1870 – 1929)

Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στη Ζαγορά. Αργότερα στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και τέλος στο Γυμνάσιο Βόλου αριστούχος. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, όπου μετά το πέρας των σπουδών αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ, επαινέθηκε μάλιστα ιδιαίτερα απ’ τον περίφημο καθηγητή Πανεπιστημίου Γεωρ. Χατζηδάκη. Επί τρία χρόνια υπηρέτησε σαν σχολάρχης, κατόπιν καθηγητής και αργότερα με έξοδα του κληροδοτήματος Κρήτσκη εστάλη στη Γερμανία και σπούδασε Παιδαγωγικά. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1902 και διορίστηκε καθηγητής Φιλοσοφικών στη Σμύρνη στην Ευαγγελική Σχολή. Πέθανε στη Βιέννη 3 Μαίου 1929.

 

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (1796 – 1880)

Μετά την αποτυχία του κινήματος στο Πήλιο κατά την επανάσταση πήγε στο Ναύπλιο και προσλήφθηκε από τον Μιαούλη, γραμματέας. Αργότερα με τους γιους του Μιαούλη Πήγε στη Βαυαρία. Σπούδασε στο Μόναχο Ελληνικά, Φιλοσοφία και Φυσική. Δίδαξε στο Ολδεμβούργο τη μνηστή του Όθωνα Αμαλία την ελληνική γλώσσα. Το 1839 διορίστηκε καθηγητής της συστηματικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο. Αργότερα εκλέχθηκε βουλευτής και γερουσιαστής. Το 1865 εκδόθηκαν τα ‘’Φιλολογικά Πάρεργα’’. Αργότερα δημοσίευσε διάφορες φιλοσοφικές μελέτες.

 

 

ΑΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Απ’ τους ονομαστούς διδασκάλους της Ζαγοράς εργάστηκε επίμονα μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας για την μόρφωση των Θεσσαλοπαίδων. Πήρε μέρος στον πόλεμο 1912 – 13.

 

 

ΘΕΟΔ. ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ

(1824 – 1893)

Σπούδασε γιατρός στην Αθήνα και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Μόναχο, Παρίσι, Βουδαπέστη. Στα 1848 διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου μέχρι το θάνατό του, δίδασκε το μάθημα της Φαρμακολογίας. Είχε βαθιά λογοτεχνική κατάρτιση. Διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιά.

 

 

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1817 στη Ζαγορά, μέρα Σάββατο. Ήταν γιος του Αλέξανδρου Κασσαβέτη που δηλητηριάστηκε το 1828 στην Ελασσόνα από τους τούρκους. Νέος εγκαταστάθηκε στην Τάντα Αιγύπτου, επιδόθηκε στο εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Στην επανάσταση του 1878 επανήλθε στη Ζαγορά. Έλαβε ενεργό μέρος στην επανάσταση του Πηλίου και δαπάνησε γι’ αυτήν όλη την περιουσία του. Εκλέχθηκε πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης μετά την Απελευθέρωση. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας ο λαός εκτιμώντας τις υπηρεσίες του, τον εξέλεξε βουλευτή. Πέθανε στη Ζαγορά το 1893.

 

ΙΩΑΝ. ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Γεννήθηκε το 1777. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχτηκε στη Ζαγορά. Αργότερα πήγε στη Σμύρνη και παρακολούθησε το μέγα διδάσκαλο του γένους Κωνσταντίνου Οικονομούταν εξ Οικονόμων. Γνώριζε άριστα την Αγγλική ,Γαλλική και Ιταλική. Ταξίδεψε στα διάφορα μέρη της Ευρώπης και γνώρισε την εμπορική κίνηση όλων των χωρών ¨Όταν άρχισε η επανάσταση βρισκόταν στην Τεργέστη, λόγω εμπορικών ασχολιών και πρόσφερε πολλές υπηρεσίες ηθικές και υλικές συνεργαζόμενος με το θείο του .Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα αναπτύσσοντας μεγάλες εμπορικές δραστηριότητες στη Σύρο. Με διαθήκη δώρισε 50.000 δρχ. στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. ΄Άλλα κληροδοτήματα άφησε στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ,το νοσοκομείο και το ορφανοτροφείο Σύρου και σε φτωχές οικογένειες της Ζαγοράς. Πέθανε το1876 σε ηλικία 99ετών.

 

 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Εκ των ιδρυτών της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Θεσσαλών. Διευθυντής της Ασφαλιστικής Εταιρίας Τεργέστη στην Αθήνα . 

 

ΝΙΚ. Ι.ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Ονομαστός δάσκαλος μετά το 1777 στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς. Μαθητές του ο Γρηγόριος Κωσταντάς και ο ρήγας Φεραίος.

 

ΔΗΜ. ΚΟΣΜΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στο Πουρί το1855.Νέος πήγε στο Κασαμπά της Μικράς Ασίας και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Μετά από λίγα χρόνια επέστρεψε στο Βόλο και άσκησε το επάγγελμα του αργυραμοιβού. Αργότερα ίδρυσε την Τράπεζα Κοσμαδόπουλου. Το 1912 ίδρυσε την ηλεκτρική εταιρία Βόλου. Πέθανε το1912.

 

 

ΓΕΩΡ. ΚΟΣΜΑΔΟΠΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1895.Σπούδασε ζωγραφική στη Γερμανία και στη Γαλλία. Έλαβε μέρος σε εκθέσεις στη Βενετία, Σίδνεϊ και Παρίσι.Τα έργα του διακρίνονται για την ξεχωριστή ευγένεια του χρώματος. Τρεις φορές το κράτος αγόρασε έργα του.

 

ΝΙΚ. ΚΩΣΤΗΣ(1805-1861)

Σπούδασε Ιατρική στη Χαϊδελβέργη και στα 1837 διορίστηκε καθηγητής Φαρμακολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου δίδαξε. Ήταν ιδιαίτερος γιατρός του Όθωνα.

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ

Διατέλεσε γραμματέας και σύμβουλος δύο ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, του Ν. Μαυροκορδάτου και του γιου του Κων/νου. Υποστήριξε τους Έλληνες της Ρουμανίας μεταξύ των οποίων και τον Καισάριο Δαπόντες. Το 1737 επανήλθε στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος έγραψε ότι και ο Μαυρίκιος ωφέλησε την πατρίδα του σε πολλά. Δώρισε πολλά βιβλία στα σχολεία της Ζαγοράς Με τα δικά του χρήματα κατασκεύασε γέφυρα στη Ζαγορά που παρασύρθηκε από την πλημμύρα το1913.Ονομάζοταν και Ξυπόλητος.

 

 

ΗΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

(ΙΕΡΕΥΣ)

Ήκμασε στη Ζαγορά .Γνωστός με το επώνυμο Αγιαστούρας.(¨Όταν ήταν διάκος χτύπησε με το θυμιατό Τούρκο Αγά γιατί τον κορόιδεψε).Αναγκάστηκε να φύγει στη Θεσσαλονίκη ,όπου ίδρυσε σχολείο. Το 1760 μετέβη στο Ιάσιο και Βουκουρέστι για να συγκεντρώσει χρήματα για να φτιάξει σχολή στη Ζαγορά, αλλά απέτυχε και πήγε στο Άγιο Όρος για να μονάσει. Εκεί δημιούργησε επεισόδιο με τον Ηγούμενο Ιβήρων. Αναχωρώντας με το πλοίο από το Άγιο Όρος συνελήφθη από πειρατές και οδηγήθηκε στη Βεγγάζη της Αφρικής .Έμεινε μέχρι το1772.Τότε απελευθερώθηκε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη .Από εκεί επέστρεψε στη Ζαγορά όπου και πέθανε το1800.Στην Ζαγορά έγραψε την περίεργη βιογραφία του, που εκδόθηκε στη Βενετία..

 

 

ΚΙΜΩΝ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βιομήχανος στη Σμύρνη, άφησε την περιουσία του στην ελληνική κοινότητα Σμύρνης και στην κοινότητα Ζαγοράς για να σπουδάζουν ειδικά Παιδαγωγική Επιστήμη, υποτροφία από τις δύο κοινότητες. Με κληροδότημα του χτίστηκε η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς.

 

 

ΑΛΕΞ. ΠΑΝΤΟΣ(1887-1930)

Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία. Με διαθήκη του άφησε, στις 24 Ιουνίου 1930,450.000δρχ.για να ιδρυθεί η Πάντειος Σχολή, με πρότυπο τη σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Η Σχολή άρχισε να λειτουργεί στα 1932.

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΤΟΣ

Γεννήθηκε το1846.Νεότατος πήγε στην Αίγυπτο, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία. Όταν επέστρεψε, εγκαταστάθηκε στη Ζαγορά. Εξελέγη Δήμαρχος Ζαγοράς το1903-1907 και πρόεδρος κοινότητας το 1915-17 και 1920-23.Τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος. Πέθανε στην Αθήνα το 1913.

 

 

ΙΩΑΝ. ΑΠ. ΠΑΝΤΟΣ

Γεννήθηκε το1980.Σπούδασε στη Γερμανία την Ιατρική. Διετέλεσε γιατρός των ανακτόρων το1920-22.Εξελέγει βουλευτής το1935-36 πρόεδρος Ζαγοράς. Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α. Φοιτητής το1912 πήρε μέρος στο Βαλκανικό Πόλεμο. Μετά το Βερολίνο. Επιστροφή το 1917.Μετά το 1922 με τους Βασιλείς στο Παλέρμο,1935βουλευτής Μαγνησίας, πρόεδρος Ζαγοράς,1946 Νομάρχης Ευβοίας. Πρόεδρος ΠΙΚΠΑ Βόλου. Πέθανε στις 1/11/56.

 

 

ΚΩΝ. ΠΑΝΤΟΣ

Μετά τα εγκύκλια μαθήματα επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα ‘’ταχυδρόμος’’. Ίδρυσε στο Βόλο την εφημερίδα ‘’Θεσσαλικός τύπος’’ και αγωνίστηκε σθεναρά για τα συμφέροντα των αγροτών.

 

 

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΤΟΣ

Γεννήθηκε το 1886. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ζαγορά και στο βόλο, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στο Παρίσι κατόπιν σπούδασε πολιτικές Επιστήμες. Εξάσκησε με επιτυχία το επάγγελμα του δικηγόρου στο Βόλο και στην Αίγυπτο. Εξελέγη επί σειρά ετών βουλευτής της επαρχίας Βόλου. Πέθανε το 1936.

 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΤΟΥ

Γεννήθηκε στη Ρωσία. Παντρεύτηκε των Κων. Πάντο. Διδάκτωρ της Φιλολογίας επιδόθηκε στην δημοσιογραφία. Διηύθυνε την εφημερίδα του συζύγου της ‘’Θεσσαλικός Τύπος’’. Μετέφρασε έργα ξένων συγγραφέων. Κόρη του Κεφαλληνία Γρηγορίου Λυκιαρδοπούλου, γεννηθείσα εις Ροστώβ, όπου διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα. Η Καλλιόπη Πάντου αποφοίτησε από το Αρσάκειο και άκουσε μαθήματα από τον Αριστ. Κουρτίδη, Θεοφ. Κακριδή και Γεωρ. Γαρδίκα. Δημοσιογραφεί από το 1922 με το ψευδώνυμο ‘’Άγνωστος’’. Μετέφρασε Τολστόι, Ονέ, Τουργκένιεφ, Γκόργκυ, Πούσκιν. Σε ιδιαίτερα βιβλία εκδόθηκαν δύο μεταφράσεις: ‘’ Ο τελευταίος έρως’’, ‘’ Πατέρας και παιδιά ’’ του Τουργένιεφ. Έγραψε το βιβλίο ‘’ Η καλή συμπεριφορά στη σύγχρονη εποχή μας ‘’.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΙΓΚΟΣ

Σπούδασε στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, διευθύνοντας διάφορα συνεργία. Για τις υπηρεσίες του αυτές τιμήθηκε με πολλά παράσημα.

 

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Γεννήθηκε στη Ζαγορά. Διετέλεσε για πολλά χρόνια ηγούμενος του Πανάγιου Τάφου στο Ιάσιο της Μολδαβίας ,που ονομάζονταν Γαλατάς .Εκλέχθηκε αργότερα επίσκοπος Καισαρείας και την 2 αν Νοεμβρίου του1787 διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Αβράμιο στον Πατριαρχικό Θρόνο. Πέθανε στης 7 Οκτωβρίου του 1788.

 

ΣΤ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Σπούδασε ζωγραφική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποφοίτησε το 1889.Εγγαταστάθηκε στο Βόλο. Επιδόθηκε στην αγιογραφία. Το 1892 άνοιξε φωτογραφείο. Το 1915 επιδόθηκε στο εμπόριο φωτογραφικών ειδών και συγχρόνως δημιούργησε μια εξαιρετική φωτογραφική συλλογή όλων των χωριών του Πηλίου και της Θεσσαλίας. Πέθανε τον Αύγουστο του 1928.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΡΝΑΣ

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφος στο Βήμα στα Νέα και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες. Πρώτος καθιέρωσε τακτική εκδρομική –τουριστική στήλη.

ΔΗΜ. ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ

Γεννήθηκε το 1857.Ξενητεύτικε στην Αμερική. Εκεί με άοκνη και επίμονη εργασία απόκτησε τεράστια περιουσία την οποία επιστρέφοντας διέθεσε για κοινωφελή έργα της Ζαγοράς. Διέθεσε τρία εκατομμύρια για την κατασκευή δεξαμενής. Με Πολυμέριο δάνειο 30εκατομμυρίων έγινε κατορθωτό να συνδεθούν με αμαξιτό δρόμο τα χωρία του Ανατολικού Πηλίου. Από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ζαγοράς. 

 

ΑΠΟΣ. ΦΡΟΝΙΜΟΣ

Σπούδασε ιατρική στην Πίζα. εξάσκησε το επάγγελμα στη Ζαγορά. Χρημάτισε δημογέροντας επί Τουρκοκρατίας και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας εξελέγη βουλευτής κατά την περίοδο1881-85.Πέθανε το 1901.

 
 
 

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια "Μαρίκα Βλάχου" στη Ζαγορά Πηλίου -  Tηλ. & Fax: 24260 22153